Vår kropp är en stor rörelseapparat som vid skada eller överansträngning kan ge smärta och belastningsskador i ryggraden, höft, bäcken, ben och armar. För att smärtan eller besvären inte ska blir långvariga är det viktigt att du redan i ett tidigt skede får en fysioterapeutisk bedömning och hjälp med hur du tar hand om din kropp.
Via en grundlig fysioterapeutisk undersökning tar jag reda på vad orsaken till just ditt besvär eller din smärta är och hjälper dig att bli helt eller delvist smärtfri samt att få tillbaka funktionsförmågan.
Om du känner igen dig i något av följande påståenden behöver du hjälp av en fysioterapeut. Kontakta mig genom att ringa eller skicka e-post så besvarar jag dina frågor eller bokar en tid till dig så snabbt som möjligt.
Besvär i ryggen
- Skarp, huggande smärta i nedre ryggen som kan stråla ut mot ena eller båda benen.
- Smärta som tilltar då du sitter, böjer dig framåt eller lyfter något tungt.
- Smärta i ryggen under en längre tid, vilken aldrig helt försvinner.
- Smärta i ryggen nattetid och i liggande.
- En tryckande smärta i bröstryggen som tilltar när du sitter eller tar djupa andetag. Du kan även ha smärtor som strålar ut till sidorna och framåt mot bröstet.
Besvär i nacken:
- Huvudvärk som inte går över fast du tar värkmedicin
- Spänning och smärta som även kan ge strålande smärta ut i ena axeln och eller armen.
- Domningar i armen
- Svårigheter att svälja
Besvär i axel och arm:
- Smärta i axel och överarm då du lyfter armen eller då du ligger på den smärtsamma sidan.
- Axeln känns stel och du känner smärta då du rör på armen
- Stålande smärta i armen då du lyfter armen, greppar med handen eller bär något tyngre.
- Brännande smärta i området runt armbågen då du håller i något med handen eller arbetar med dator
- Handen och/ eller fingrarna domnar när du använder handen
Höftbesvär:
- Smärta i höften då du går eller ska stå på ena benet
- Smärta i ljumsken i rörelse och/eller vila
- Stålande smärta ut på framsidan av låret ner mot knät
Besvär i knät:
- Smärta i området runt knät då du går, knäböjer eller motionerar/idrottar
- Smärta på insidan av knät och knät låser sig i böjt läge.
- Knät låser sig då du har sträckt knät och du känner en stark smärta
- Smärta under knäskålen vid böjningar eller löpning
FAKTA
Benbyggnaden, musklerna och övrig vävnad i ryggraden, bäckenet och höften är ständigt utsatta för belastning eftersom de delarna i vår kropp bär upp största delen av vår tyngd och fördelar krafterna som kroppen utsätts för när vi använder den. Det är viktigt att det finns en optimal ställning i bäckenet, tillräckligt med muskelstyrka och tillräcklig elasticitet i mjukdelsvävnaderna (muskler, ligament och muskelfascior) för att undvika felbelastningar, som kan leda till smärta, skador och överbelastningar.
Ryggens mellanskivor tar ofta skada vid felbelastningar eller vid för lite belastning. Forskning visar att stilla sittande arbete och ett leverne med mycket lite eller ingen motion, att lyfta tungt där ryggen används i framåtböjt läge vid lyftet eller för mycket ensidig träning eller monotona vridrörelser kan ge smärtor i ryggen.
Spänningar och smärta i nacken med eller utan huvudvärk är ett vanligt symptom för personer som har sittande arbete framför en dator eller hos personer som har en försämrad hållning. Långvarig stress ökar spänningsgraden i våra muskler och om vår kropp inte får tillräckligt med tid för återhämtning blir spänningen kvar i kroppen.
Kroppens hållning har en mycket central roll i hur våra muskler och leder mår. Det vanliga idag är en ihopsjunken hållning i övre kroppen med bröstpartiet nersjunket en aning och axlarna framför lodlinjen. Detta ger en oändamålsenlig ställning i nacken och axlarna som kan ge smärta och besvär i nacken och skuldrorna respektive axlar och armar.
Ryggen, bäckenet och höften fungerar tillsammans och deras funktioner skall ses som en helhet. Bäckenets ställning påverkar ryggens och höftens ställning. Svag muskulatur i sätesmusklerna kan orsaka besvär inte enbart i bäckenet utan även i höften och ryggen. Muskelstramhet i höften och låret kan orsaka felställningar i bäckenet och smärta kan stråla ända upp mot ryggen.