Hyvänlaatuinen asentohuimaus on tavallisin syy tasapainohäiriöihin. Syy on toimintahäiriö keskikorvan kaarikäytävissä.
Perusteellisella fysioterapeuttisella tutkimuksella selvitän, mitä sinä voit tehdä saadaksesi huimauksen häviämään. Olen käynyt erityiskoulutuksen pystyäkseni diagnosoimaan asentohuimauksen sekä hoitamaan sitä.
Jos joku seuraavista väitteistä sopivat sinun oirekuvaasi, tarvitset fysioterapeutin apua. Ota yhteyttä minuun soittamalla tai lähettämällä minulle sähköpostia niin vastaan kysymyksiisi tai varaan ajan sinulle mahdollisimman nopeasti.
Voimakas, pyörivä, karusellimainen huimaus kun:
- Nouset makuuasennosta
- Käännyt sängyssä
- Asetut makuulle
- Taivutat vartaloasi eteenpäin
- Taivutat päätäsi taaksepäin
Huimaus saa sinut voimaan huonosti tai jopa oksentamaan
Kun kävelet kävelysi on huojuvaa ja sinun on vaikea pitää tasapainosi
LISÄTIETOA:
Keskikorvan kaarikäytävien tehtävä on antaa informaatiota aivoille, siitä missä asennossa vartalo on. Hyvänlaatuisessa asentohuimauksessa on muodostunut pieniä kristalleja, jotka valuvat kaarikäytävien nesteeseen. Tämä ilmiö vaikeuttaa informaation kulkua aivoihin. Huimaus on usein pyörivää ja välillä erittäin voimakasta asentomuutoksissa esimerkiksi kun nouset aamulla makuulta. Voimakas huimaus voi joskus aiheuttaa myös pahoinvointia ja oksentelua.
On yleistä, että henkilöt, joilla on hyvänlaatuinen asentohuimaus kärsivät myös matkapahoinvoinnista ja kokevat pahoinvointia pyörivissä ja keinuvissa liikkeissä. Dysleksiaongelma voi myös johtua keskikorvan kaarikäytävien häiriöistä.
Hyvänlaatuisen asentohuimauksen hoidossa asiakas suorittaa päivittäin 1-2 kertaa spesifisiä liikkeitä (manöövereitä), jotka fysioterapeutti on ohjeistanut ja käynyt läpi asiakkaan kanssa. Liikkeet tehdään niin kauan kunnes huimaus häviää. Ennuste on hyvä ja usein oireet häviävät viikon sisällä. Kun asiakas on kerran on oppinut tekemään nämä liikkeet, hän voi ottaa ne käyttöön jos oireet palaavat.