Lantionpohjassa voi esiintyä monenlaisia oireita ja kipuongelmia. Inkontinenssi tai virtsankarkailu on tavallisin. Ei ole normaalia kärsiä virtsankarkailusta tai kivuista lantionpohjassa.
Minulla on erikoiskoulutus tällä alalla ja perusteellisella fysioterapeuttisella tutkimuksella selvitän syyn juuri sinun oireisiisi tai kipuusi. Autan sinua saamaan kivut osittain tai kokonaan pois sekä saamaan takaisin lantionpohjalihasten toimintakyvyn.
Jos joku seuraavista väitteistä sopivat sinun oirekuvaasi, tarvitset fysioterapeutin apua. Ota yhteyttä minuun soittamalla tai lähettämällä minulle sähköpostia niin vastaan kysymyksiisi tai varaan ajan sinulle mahdollisimman pian.
Naisille:
- Virsta karkaa kun yskit ja niistät
- Virsta karkaa kun nostat jotakin raskasta, hypit, juokset tai harrastat liikuntaa
- Kipua lantionpohjassa virtsaamisen yhteydessä
- Tunnet virtsaamistarpeen usein mutta sinun on vaikea virtsata
- Kipua lantionpohjassa tai alavatsassa
- Kipua yhdynnän aikana
Miehille:
- Olet käynyt läpi eturauhasleikkauksen jossain muodossa etkä pysty pidättämään virtsaa
- Kipua virtsaamisen yhteydessä
- Vaikeuksia virtsaamisen kanssa
- Tiheytynyt virtsaamistarve
- Kipua alavatsassa tai lantionpohjassa
- Kipua erektiossa
LISÄTIETOA:
Lantionpohjalihakset ovat meidän tukipohjamme vartalossa ja ne toimivat yhdessä syvien vatsalihasten, hengityslihasten ja syvien stabiloivien selkälihasten kanssa. Lantionpohjalihasten tehtävä on tukea vartalon alaosan sisäelimiä, eli virtsaputkea, virtsarakkoa, peräaukkoa ja naisille emätintä, kohdunkaulaa ja kohtua. Heikkous näissä lihaksissa aiheuttaa usein virtsankarkailua tai inkontinenssia mutta myös ulostamisvaikeuksia.
Kun nainen on synnyttänyt alakautta, lantionpohjalihakset ovat venyneet maksimaalisesti ja palautumiseen kuluu aikaa. On yleistä, että naisilla on virtsankarkailua tai jopa inkontinenssia. Syynä tähän on yleensä useat synnytykset ja se, ettei nainen ole aktiivisesti harjoitellut lantionpohjalihaksiansa. Jokainen synnytys heikentää lantionpohjalihaksia.
Kun naisen vaihdevuodet alkavat ja estrogeenituotanto vähenee ja häviää, lantionpohjalihasten voimat heikkenevät. Useilla naisilla, jotka ovat iältään 60+ on ongelmia virtsankarkailun ja inkontinenssin kanssa. Oikealla harjoittelulla voidaan parantaa lantionpohjalihasten toimintaa ja voimaa ja naisella on mahdollisuus elää ilman virtsankarkailua.
Inkontinenssi voi myös johtua muista syistä kuten neurologisesta sairaudesta tai selkäydinvammasta, jotka heikentävät lantionpohjalihasten toimintaa. On myös olemassa lääkkeitä, jotka vaikuttavat negatiivisesti kontinenssiin. Vahvistamalla lantionpohjalihasten voimaa ja toimintaa, ongelmat voidaan poistaa osittain tai kokonaan.
Nuoret urheilijat voivat myös kärsiä virtsankarkailusta. Riskiryhmässä ovat ne, joilla on synnynnäisesti löysä sidekudos (yliliikkuvuus) ja jotka harrastavat telinevoimistelua tai balettia, joissa on paljon hyppyjä ja ponnistuksia.
Kipu alapäässä tai vulvodynia on tuskallista ja voi johtua monista eri syistä. Fysioterapialla näitä kipuongelmia voidaan osittain tai täysin poistaa; tässä käytetään usein kipusähköterapia.
Lantionpohjalihaksilla on myös tärkeä tehtävä seksuaalitoiminnassa. Miehellä, niiden toiminta on avainasemassa erektiossa ja ejakulaatiossa. Naisella hyvin toimiva lantionpohja naisilla parantaa hänen tunneherkyyttään orgasmissa. Lantiopohjalihasten kautta voidaan vaikuttaa näihin ongelmiin; syy siihen on, että seksuaalitoiminnat saavat hermotuksensa samoilta hermoilta kuin lantionpohjalihakset.