Purentaongelmat tai ongelmat leukanivelissä (TMD – temporomandibular disorders) ovat toimintahäiriö, sairaus- tai kiputiloja leukanivelissä, hampaissa tai purentalihaksissa.
Olen yli 10 vuoden ajan auttanut ihmisiä, joilla on leukanivelistä johtuvaa kipua tai oireita. Minulla on fysioterapian erikoiskoulutus hoitaa näitä ongelmia.
Perusteellisella fysioterapeuttisella tutkimuksella selvitän syyn juuri sinun oireisiisi tai kipuusi ja autan sinua parantumaan ja saamaan takaisin toimintakykysi sekä saamaan kivut osittain tai täysin poistumaan.
Jos joku seuraavista väitteistä sopivat sinun oirekuvaasi, tarvitset fysioterapeutin apua. Ota yhteyttä minuun soittamalla tai lähettämällä minulle sähköpostia niin vastaan kysymyksiisi tai varaan ajan sinulle mahdollisimman pian.
- Jäykkyyttä ja tai kipua leukanivelissä aamulla varsinkin kun yrität avata suutasi
- Terävä kipu kun avaat suutasi
- Kuulet naksahduksen kun avaat suutasi tai puret hampaat yhteen
- Hammaslääkäri on ehdottanut sinulle purentakiskoa koska narskuttelet hampaita
- Päänsärkyä joka tuntuu ohimoissa, otsassa ja/ tai yläniskassa
- Kipua ikenissä tai kielessä
LISÄTIETOA:
Aivan kuten muiden kehomme nivelten toiminta voi myös leukanivelten toiminta muuttua huonommaksi ylikuormituksen ja purentavirheiden takia. Ylä- ja alaleuat on tarkoitettu olemaan yhdessä ainoastaan purennan yhteydessä kun syömme. Muuten niiden tulee olla erillään toisistaan. Jos narskuttelet hampaita yöllä, pureskelet paljon purukumia tai tiedostamattasi pidät leuat yhdessä, purentalihakset ja leukanivelet ylikuormittuvat. Tämä voi aiheuttaa kipua.
Leukanivelet voivat olla yliliikkuvat tai nivelten sisällä voi esiintyä häiriöitä, jotka aiheuttavat naksahdusta, rohinaa tai lonksahdusta kun avaat tai suljet suutasi. Erilaisia purentaviat voivat myös olla syynä kipuun. Monilla on myös päänsärkyä ja jännitystä niska- ja hartialihaksissa.
Reumaattiset sairaudet, fibromyalgia, kasvoihin ja/tai leukaniveliin kohdistuneet vauriot sekä stressi ovat tekijöitä, jotka voivat laukaista oireita.
Fysioterapian keinot vaikuttaa ongelmiin ja kipuun tehoavat hyvin. Hyvä lopputulos saadaan aikaan fysioterapeutin käsittelyllä, fysioterapeutin ohjeistamilla harjoitteilla, jotka asiakas suorittaa fysioterapiakäynnin ulkopuolella. Usein tarvitaan myös yhteistyötä hammaslääkärin kanssa, joka on lähettänyt asiakaan fysioterapiaan.