Bettproblem eller problem i käkleden (TMD - temporomandibular disorders) är funktionsstörningar, sjukdoms- eller smärttillstånd i käklederna, tänderna eller bettmuskulaturen.
I över 10 år har jag hjälpt personer med smärta och besvär som har sin orsak i käklederna och har specialutbildning inom detta område i fysioterapin.
Via en grundlig fysioterapeutisk undersökning tar jag reda på vad orsaken till just ditt besvär eller din smärta är och hjälper dig att helt eller delvist bli smärtfri samt återfå normal funktion.
Om du känner igen dig i följande påståenden behöver du hjälp av en fysioterapeut. Kontakta mig genom att ringa mig eller skicka e-posta så svarar jag på dina frågor eller bokar en tid till dig så snabbt som möjligt.
- Stelhet och/eller smärta i käklederna på morgonen
- Smärta då du skall öppna munnen
- Det knäpper eller kluckar i käklederna då du öppnar munnen eller stänger munnen för att bita ihop tänderna
- Du gnisslar tänder och din tandläkare har konstaterat att du behöver en bettskena
- Huvudvärk som känns i tinningarna, i pannan och/eller högt uppe i övre nacken
- Värk i tänderna och/eller tungan
FAKTA
Precis som alla andra leder i vår kropp kan käkledernas funktion försämras vid överbelastning eller bettfel. Övre och nedre käkarna är tänkta att endast vara tätt slutna mot varandra då vi tuggar. I övrigt skall käkarna vara ifrån varandra. Om man av någon anledning gnisslar tänder nattetid eller håller käkarna ihop, överansträngs tuggmusklerna och käklederna, vilket leder till smärta.
Käklederna kan även vara överrörliga eller inne i käklederna kan uppstå störningar som gör att det knäpper och knakar i käken då man tuggar eller öppnar munnen. Käklederna kan även låsa sig, vilket kan göra det svårt att öppna eller stänga munnen. Olika typer av bettfel är en vanlig orsak till smärta. Ofta besväras man även av huvudvärk och spänningar i nack- och skulderregionen.
Reumatiska sjukdomar, fibromyalgi eller skador på och trauma mot ansiktet och/eller käkarna samt stress är faktorer som kan utlösa besvär.
Fysioterapi vid dessa besvär har god effekt och är ofta en kombination av fysioterapeutens behandling och handledda övningar som klienten genomför utöver behandlingen. Många gånger krävs ett samarbete med tandläkare, som ofta skickar klienten till fysioterapi.