Jag heter Monica Penttala och har jobbat som fysioterapeut i mitt egna företag sedan 2002. När jag möter mina kunder, lyssnar jag på dem för att få en så bra uppfattning som möjligt om vad orsaken till besvären eller smärtan är. För mig är det viktigt att kunden känner att hon eller han blir sedd och hörd samt får den hjälp som behövs.

Jag trivs väldigt bra med mitt arbete och tycker om att hjälpa människor med deras besvär och smärtor. Något av det bästa i mitt jobb är att se ett leende komma tillbaka på läpparna när smärtan ger vika, att se en person kunna gå utan att det längre gör ont i ryggen, att få vara med när en person igen klarar av att träna utan smärta eller att en person efter en stroke åter igen t.ex. klarar av att stiga upp från sängen och gå till toaletten själv. Jag har över 20 års arbetserfarenhet och har fått mycket kunskap och erfarenhet under dessa år, men ändå kommer det situationer där jag märker att mitt eget kunnande inte räcker till. Då ser jag till att kunden kommer vidare till läkare eller till andra som kan hjälpa. Att samarbeta med andra yrkesgrupper, sjukhuspersonal, med personer på kundens arbetsplats och med familjemedlemmar är ibland nödvändigt och något jag gärna gör för att kunden ska få den hjälp han eller hon behöver.

För mig är människan unik och därför vill jag även att den fysioterapi jag ger skall vara personlig och  unik för varje kund. Undersöknings- och behandlingsmetoderna, som jag använder mig av, är grundade på forskning och standardiserade, men jag väljer utgående från dessa vilka som är mest lämpade för kunden. För att kunden verkligen ska få hjälp med sitt besvär eller sin smärta, behövs ofta att kunden själv är aktiv i fysioterapin och tar ansvar för att träning eller rörelser blir utförda. Jag har märkt att när instruktionerna blir personliga, blir kunden mycket mera motiverad att göra sin del.

Jag har gått min fysioterapiutbildning vid svenska sjukvårdsinstitutet i Helsingfors och blev utexaminerad 1994. Sedan dess har jag gått otaliga tilläggskurser och specialutbildningar inom fysioterapin.

Ett av mina specialområden är fysioterapi för stöd- och rörelseorganen, d.v.s. för smärta och besvär i muskler och leder. Inom detta har bl.a. jag följande specialutbildningar:

  1. OMT- ortopedisk manuell terapi
  2. OMI- orthopaedic medicine international (internationell ortopedisk medicin)
  3. MDT – McKenzie terapi
  4. M.E.T Muscle energy technic (muskelenergi teknik)

Ett annat specialområde är fysioterapi för gravida och för besvär och smärta i bäckenbottnet. Inom dessa har jag bl.a. gått följande specialskolningar:

  1. Grund- och fortsättningskurs i fysioterapi för bäckenbottnet
  2. Kurs för Träning under graviditet och efter förlossning
  3. Diastas-kurs
  4. Kurs för Undersökning av magkapsel och bäckenbotten med ultraljud
  5. Biofeedback-undersökningskurs för bäckenbotten

Du kan boka tid till mig utan att du varit till läkare. Jag är godkänd som fysioterapeut och har därför rätt att ge dig FPA-ersättning, ifall du har fått en fysioterapiremiss från en läkare. Ersättningen anhåller du själv om och jag ger dig alla nödvändiga dokument till den anhållan.