Raskauden aikana naisen vartalo muuttuu ja altistuu kuormituksille, jotka voivat aiheuttaa kipua varsinkin selässä, lantiossa ja lonkissa. Suurin syy tähän on nivelten ja sidekudosten löystyminen sekä muuttuva ryhti kun vatsa kasvaa.
Olen työskennellyt näiden ongelmien parissa yli 15 vuotta. Perusteellisella fysioterapeuttisella tutkimuksella selvitän syyn juuri sinun oireisiisi tai kipuusi. Autan sinua raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen tulemaan osittain tai täysin kivuttomaksi sekä saamaan takaisin toimintakykysi.
Jos joku seuraavista väitteistä sopii sinun oirekuvaasi, tarvitset fysioterapeutin apua. Ota yhteyttä minuun soittamalla tai lähettämällä minulle sähköpostia niin vastaan kysymyksiisi tai varaan ajan sinulle mahdollisimman pian.
Raskauden aikana:
- Iskevää kipua selässä, symfysissä, lonkissa tai nivusissa kävellessä tai siirtyessä asennosta toiseen esim.
- Kun istut ja nouset seisomaan
- Kun käännyt sängyssä
- Kun taivutat vartaloasi eteenpäin
- Kun seisot yhdellä jalalla - Puutumisia käsivarsissa tai jaloissa levossa
- Sinulla on vaikeuksia päästä liikkeelle aamulla ja tunnet olevasi jäykkä
- Kipu lievittyy tai häviää kokonaan kun alat liikkua, mutta palaa jos liikut liikaa usein illalla tai seuraavana päivänä
Synnytyksen jälkeen:
- Virtsankarkailua kun yskit, niistät tai nostat jotain painavaa vielä 4-6 kuukautta synnytyksen jälkeen
- Kipua alapäässä vielä jälkitarkastuksen jälkeen
- Kipua yhdynnän yhteydessä tai lantionpohjassa vaikka mahdolliset repeämät ovat parantuneet
- Paineen tai hankauman tunnetta lantionpohjassa
- Gynekologi on todennut emättimen, kohdun tai virtsarakon laskeuman
- Vatsan muoto on kuin pyramidi kun vatsan lihakset jännittyvät esim. kun nouset sängystä tai asetut makuulle vielä 4-6 kuukautta synnytyksen jälkeen
LISÄTIETOA:
Tutkimukset osoittavat, että aloittamalla lantionpohjalihasten harjoittelun raskauden aikana lantionpohjalihasten palautuminen paranee, on helpompi löytää lantionpohjalihakset ja harjoittelu käynnistyy helpommin. Riski saada vaurioita lantionpohjaan synnytyksen aikana pienenee myös.
Ilman aktiivista harjoittelua nainen menettää osan lantionpohjalihastensa lihasvoimasta. Mitä useampia synnytyksiä, sitä heikompi lantionpohja. Sen takia on yleistä, mutta ei normaalia, että naisella, joka on synnyttänyt enemmän kuin 2 kertaa, on heikentynyt lihasvoima lantionpohjassa ja hän voi kärsiä virtsankarkailusta kun yskii tai niistää, nostaa, juoksee tai hyppii.
Synnytyksessä lantionpohjan kudos joutuu kovaan kuormitukseen ja venyy äärirajoille. Saattaa jopa tulla repeämiä. Jos nämä repeämät eivät parane, hyvin ne voivat aiheuttaa kipua. Lisäksi lantionpohjalihasten ja sidekudoksen venyminen voivat aiheuttaa kohdun, emättimen tai virtsarakon laskeuman.
Venyneet vatsalihakset ja sidekudos eivät pysty antamaan vartalolle riittävästi tukea. On tärkeä antaa riittävästi aikaa palautumiselle eikä aloittaa liian aikaisin harrastamaan raskasta liikuntaa, joka kuormittaa vartaloa. Naisen palautuminen on henkilökohtaista ja riippuvaista siitä, kuinka kauan hän imettää. Noin vuosi imetyksen lopettamisesta naisen vartalo on toipunut raskaudesta ja synnytyksestä.
Vatsan erkauma on normaali tapahtuma raskauden aikana kun vatsalihakset siirtyvät loitommaksi toisistaan ja venyvät sidekudoksen kanssa kun vatsa kasvaa. Joillakin naisilla tilanne ei korjaannu ja linea alba (sidekudos vatsalihaksien välissä) jää löysäksi. Silloin lihasten on vaikea tuottaa oikea voima ja tuki vartalolle ja paine kohdistuu usein alaspäin lantionpohjaan päin. Seurauksena tästä voi olla virtsankarkailua, kipua lantionpohjassa tai selässä. Oikealla harjoittelulla voidaan korjata tilannetta ja saada vartalon tukijärjestelmä toimimaan hyvin.