Under graviditeten förändras kvinnans kropp och utsätts för påfrestningar som kan ge smärta i speciellt ryggraden, bäckenet och höften. Den största orsaken till detta är att lederna blir rörligare och ligamenten, som ska ge stöd, blir lösare samt att hållningen ändras då magen växer.
Jag har arbetat med dessa besvär i över 15 år. Via en grundlig fysioterapeutisk undersökning tar jag reda på vad orsaken till just ditt besvär eller din smärta är och hjälper dig att under graviditeten och efter förlossningen bli helt eller delvist smärtfri samt återfå normal funktion.
Om du känner igen dig i följande påståenden behöver du hjälp av en fysioterapeut. Kontakta mig genom att ringa mig eller skicka e-post så besvarar jag din frågor eller bokar en tid till dig så snabbt som möjligt.
Under graviditeten:
- Huggande smärta i ryggen, symfysen, höften eller ljumskarna då du går eller skall förflytta dig från ett läge till ett annat t.ex.
- Då du sitter ska resa dig upp och stå
- Då du svänger dig i sängen
- Då du böjer dig framåt
- Då du står på ett ben - Domningar i armar eller ben speciellt i vila
- Du har svårt att komma igång med att röra dig och på morgonen känner du dig stel.
- Smärtan minskar eller försvinner när du rör på dig en stund, men ifall du rör dig mera och för mycket ökar smärtan mot kvällen eller följande dag
Efter förlossningen:
- Urinläckage då du hostar, nyser eller lyfter ännu 4-6 månader efter förlossningen.
- Smärtor i underlivet ännu efter efterkontrollen
- Smärtor vid samlag eller i bäckenområdet även om bristningsåren läkt
- Tyngdkänsla eller skavkänsla i underlivet
- Gynekologen har konstaterat framfall av vagina, livmoder eller urinblåsa
- Magen får formen av en pyramid då du spänner magens muskler, t.ex. då du stiger upp ur sängen eller lägger dig ner ännu 4-6 månader efter förlossningen
FAKTA
Forskning visar att det är viktigt att redan under graviditeten påbörja träningen för bäckenbottenmuskulaturen för att återhämtningen efter förlossningen ska bli bättre och du ska ha lättare att hitta bäckenbottenmusklerna och komma igång med träningen. Dessutom blir risken för skador i underlivet mindre.
Utan aktiv träning förlorar kvinnan lite av kraften i sin bäckenbottenmuskulatur. Ju flera förlossningar desto svagare blir bäckenbottenmuskulaturen. Därför är det vanligt, men inte normalt, att en kvinna som fött 2 eller flera barn ofta har en försvagad bäckenbottenmuskulatur och besväras av urinläckage då hon hostar eller nyser, då hon lyfter, hoppar eller löper.
Under förlossningen utsätts bäckenbottnet för stor belastning och töjs till bristningsgränsen. Det kan t.o.m. uppstå bristningar. Om dessa bristningar inte läker bra kan de orsaka smärta. Uttöjningen av bäckenbottenmuskulaturen och bindvävnaden kan även orsaka framfall av livmoder, vagina och urinblåsa.
De uttöjda magmusklerna och bindvävnaden kan inte ge stöd till bålen. Därför är det viktigt att ge tillräckligt med tid för återhämtning och inte börja med belastande träning för tidigt. Kvinnans återhämtning är individuell och beroende av hur länge hon ammar. Ca 1 år efter avslutad amning har kvinnan återhämtat sig efter en graviditet och en förlossning.
Diastas av magmusklerna är en normal företeelse under graviditeten, då magmusklerna och bindvävnaden töjs och magmusklerna drar sig ifrån varandra p.g.a. magen växer. För en del kvinnor sker inte återhämtningen tillräckligt bra och linea alba (bindvävnaden mellan magmusklerna) förblir lös. Då kan inte bålens muskler ge rätt stöd och trycket riktas neråt mot bäckenbottnet. Följderna av detta kan vara urinläckage vid ansträngning eller smärta i bäckenbottnet eller ryggen. Med rätt träning kan detta korrigeras och bålens stödsystem kan återupprättas.